De peste Ocean (5)

joi, 11 octombrie 2012

| | |
Va rog sa ma scuzati pentru absenta prelungita, am luat doar o mica "pauza" de la Blogger din cauza scolii. Cam pe la ora asta termin si eu de invatat (desi nu ma supar, doar e biologie) si inca mai am de facut cateva chestii, deci poate ca ma voi culca la ora unsprezece... "happy me". De asemenea, ziua de luni a fost cam oribila, deci am lasat Palavrageala pe data aviatoare. Inca o data, trilioane de scuze :) Nu o sa se mai inample.
Si acum sa ne apucam de rubrica asta, care a cam stationat un timp.
Cartea mi-a fost recomandata de (cine altcineva) profesoara mea de engleza, care e cea mai tare persoana/ profa pe care o cunosc. Thank you so damn much! :) Titlul se traduce ca si "X si O" (da, ca si la joc) si o sa va explic mai incolo de ce. Pana atunci, doamnelor si domnilor... coperta din spate (tradusa de mine).

"Callum este un "Zero"- un cetatean de grad inferior intr-o lume condusa de Cruci...
Sephy este o "Cruce", fiica unuia dintre cei mai puternici barbati din tara...
In lumea lor, Zerourile si Crucile pur si simplu nu se amesteca. Iar cand ostilitatea se transforma in violenta, mai pot Callum si Sephy sa gaseasca un mod posibil de a ramane impreuna? Sunt determinati sa incerce.
Si apoi bomba explodeaza..."

Si acum sa va lamuresc putin, ca sa nu spuneti ca vorbesc de ceva carte cu secte si teroristi :). "Noughts and crosses" este o carte de genul "Chimie Perfecta", avand aproximativ acelasi subiect: discriminarea, de orice tip ar fi ea. Insa, spre deosebire de CP, volumul lui Malorie Blackman propune cate ceva in plus, si de aceea cartea asta este una din preferatele mele si intrece seria lui Elkeles. In cartea lui Malorie gasim o lume complet diferita de cea pe care o cunoastem. Nu pot sa spun daca este distopie, sau e situata doar int-un univers paralel, care are foarte putin in comun cu viata de azi, dar oamenii sunt aceeasi. Insa in lumea din "X si O", societatea e condusa de "Cruci" (Crosses), oameni cu piele neagra care ii supun si ii desconsidera pe cei cu pielea alba, "Zerourile" (Noughts). Astfel, gasim o inversiune de roluri. Eram obisnuiti ca cei discriminati sa fie, bine-neles, negrii, dar Malorie face o schimbare care ar fi considerata de multi "blasfemica" si incearca sa ne expuna lucrurile dintr-un alt punct de vedere. Nu va ganditi ca aici negrii sunt sfinti si astfel scopul cartii este sa demonstreze ca negrii sunt mult mai buni ca si albii. Din contra. Crucile se comporta aproape inuman cu cei care sunt de grad inferior: merg la scoli diferite, de-abia vorbesc cu ei, cred cu tarie ca "Zerourile" nu pot fi admise niciodata in societatea lor selecta si ca nu merita nici macar atentia Lui, religia fiind inaccesibila pentru orice persoana cu piele alba. Nu vi se pare cunoscut? Exact asta se credea si despre persoanele cu piele neagra. Blackman nu vrea sa demonstreze nimic, vrea doar sa arate cum ar fi daca rolurile s-ar schimba si negrii ar discrimina albii. Expune situatia rasista din trecut si prezent din alta perspectiva. Pare mai infricosator, nu?
Si apoi se intampla povestea asta: Callum si Sephy. Callum e un nimeni, un baiat care are ambitii mari si incerca sa dovedeasca ca poate fi la fel de bun ca orice "Cruce", muncind si invatand din greu. Toate dorintele lui au fost alimentate de Sephy, prietena lui cea mai buna pentru care a dezvoltat o pasiune ce iese la iveala destul de tarziu. Fata, pe de alta parte, este una dintre fiica unui om cu mare influenta in societate, care considera, ca si tot, ca este superior. Insa Sephy nu e de aceeasi parere. Si nici Callum. Dar cum sa fie impreuna intr-o lume atat de diferita?
Recomand, ca de obicei :) Au revoir!


Titlu: Noughts&Crosses
Autor: Malorie Blackman
Nr. pagini: 479
Editura: Corgi

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu