The perks o being a wallflower de Stephen Chbosky

joi, 29 noiembrie 2012

| | |
What they said: "Standing on the fringes of life... offers a unique perspective. But there comes a time to see what it looks like from the dance floor.

Since its publication, Stephen Chbosky's haunting novel about the dilemma of passivity vs. passion has received critical acclaim, provoked discussion and debate, and grown into a cult sensation with over one million copies in print.

It is the story of what it's like to grow up in high school. More intimate than a diary, Charlie's letters are singular and unique, hilarious and devastating. We may not know where he lives. We may not know to whom he is writing. All we know is the world he shares. Caught between trying to live his life and trying to run from it puts him on a strange course through uncharted territory. The world of first dates, family dramas, and new friends. The world of sex, drugs, and The Rocky Horror Picture Show, where all you need is that perfect song on that perfect drive to feel infinite.

Through Charlie, Chbosky has created a deeply affecting novel that will spirit you back to those wild and poignant roller coaster days known as growing up"


What I say: In  primul rand, trebuie sa ii multumesc in mod deosebit prietenei si colegei mele de banca, Andreea, fara de care nu cred ca as fi citit "The perks of being a wallflower" decat peste muuult mult timp (anul viitor, sau ceva pe acolo). Deci, Andreea, esti cea mai tare si o sa te pun sa juri pe violet ca o sa ne uitam la film impreuna ;).
Imi cer scuze si pentru absenta prelungita, dar parca nu mai iesim din perioada asta de ingropare in teste si teze... Cred ca si voi sunteti in aceeasi situatie, asa ca o sa ma intelegeti, nu ? Insa ma tot consolez cu faptul ca nu mai este mult si o sa scapam de cosmar si o sa vina iarna si Craciunul si patinoarul si zapada si ceai si toate alea... Asa ca, capul sus!
"The perks of beeing a wallflower" este una dintre cele mai speciale carti pe care le-am citit vreodata si tocmai de asta sunt 100% convinsa  ca o sa o cititi si voi. Multi mi-au spus ca seamana cu "De veghe in lanul de secara", care nu mi-a placut mie foarte mult, dar am pornit cu gandul sa ii dau o sansa. Si nici nu pot sa fiu mai mandra de mine :)) Da, a avut unele aspecte comune cu cartea lui Salinger, dar cartea lui Chbosky este mult mai buna si mai pe gustul meu. Poate ca este si o perspectiva subiectiva, pentru ca protagonistul este de varsta mea (15 ani), dar in rest totul, de la actiune la personaje este mult mai bine conturat, mult mai bine transpus in cuvinte. Sentimentele sunt foarte bine redate, si inca nu imi vine sa cred cat de bine m-a facut autorul sa inteleg oameni de genul protagonistului. Faptul ca "The perks of being a wallflower" este scrisa sub forma unor scrisori adresate unui anumit "prieten", confera cartii un plus de originalitate, care nu i-a adus decat puncte in plus din perspectiva mea. Mi-a placut foarte mult modul in care Stephen surprinde atmosfera  unui liceu de stat din America de Nord, cu toate suisurile si coborasurile ei. Toate caracterele umane sunt redate realistic, dintr-o perspectiva destul de obiectiva, prin ochii lui Charlie. Doar ca Charlie e special: nu judeca si nu barfeste pe nimeni, si se limiteaza doar la privitul vietii. Am cautat mai tarziu ce inseamna cuvantul wallflower:
"Wallflower: Someone who chooses to observe, instead of experience life. They know a lot about people, what they are truthfully, like how they actually act when they think no one is paying attention. Since people have little interest in wallflowers, they usually know a lot about people. The good and the bad.Wallflowers are not mean, or impolite. They are usually pleasant, and respectful- just shy and/or introverted."
Se potriveste perfect caracterului personajului principal :)
Nu stiu de ce am fost atat de trista la finalul cartii, pentru ca nu s-a intamplat nimic foarte grav, dar tot nu am putut sa ma stapanesc si am varsat cateva lacrimi... Bine-nteles ca am comandat-o de pe site-ul Libris, de Black Friday (cand mi-am mai luat si Alice in zombieland, Marele Gatsby si cadourile de Mos Nicolae pentru parinti, pe care o sa le spun dupa, in caz ca mama mai da un ochi pe aici...), ca sa o am in biblioteca si sa mai dau un ochi prin ea sau sa o mai imprumut celor ce vor sa citeasca o carte buna.
In "The perks of being a wallflower"  il intalnim pe Charlie, un baiat de 15 ani care tocmai a intrat in liceu. Toti ceilalti il considera un ciudat, pentru ca el prefera sa citeasca sau sa stea singur, insa nimeni nu realizeaza cat de special este. Asta pana cand ii intalneste pe Patrick si Sam, doi frati vitregi din clasa terminala care devin cei mai buni prieteni ai eroului. In timp ce protagonistul incearca sa se descopere pe sine si sa fie mai activ la subiectul "socializare", adolescenta si gandurile lui ne sunt expuse noua, cititorilor, intr-o carte emotionanta despre ceea ce inseamna prietenia, adolescenta si iubirea. Am spus-o si o mai repet: una dintre cele mai bune carti citite :)

Titlu: The perks of being a wallflower
Autor: Stephen Chbosky
Nr. pagini: 213
Editura: MTV Books

WE ARE INFINITE.


1 comentarii:

Krisz spunea...

Si mie mi-a placut enorm cartea, e plina de lectii de viata, mai ales pentru tineri :)

Trimiteți un comentariu